luni, 10 octombrie 2022

Piramida care te influențează zilnic

  o să vorbim astăzi despre piramidele din Egipt deși atunci când eram adolescentă am citit o grămadă de cărți despre ele (sper să am într-o zi posibilitatea să le și vizitez).


Astăzi o să vorbim despre Piramida lui Maslow și nevoile umane din acest concept foarte popular în psihologie, sociologie și managementul resurselor umane.

  • Care este sursa motivației umane?
  • Ce ne motivează pe noi individual cu adevărat?
  • De ce un om pleacă dintr-o relație de cuplu sau de la un loc de muncă?
  • Cum putem folosi conceptele psihologice pentru a crea o viață mai bună pentru noi înșine?

Ierarhia nevoilor lui Maslow este reprezentată sub forma unei piramide în care avem de la bază spre vârf:

Oamenii vor renunța la dorințele lor pentru a-și îndeplini nevoile. Obiectivele tale trebuie să corespundă nevoilor tale.

În mai puțin de 100 de ani omenirea a cunoscut schimbări radicale în ceea ce privește felul în care ne raportăm la relația de cuplu, la locul nostru de muncă și la noi înșine.

Bunicii și poate chiar părinții noștri mergeau la locul de muncă pentru a-și asigura traiul lor zilnic și al familiei pe care o aveau. Făceau copii pentru că aveau nevoie de forță de muncă în gospodărie, la câmp, aveau nevoie cineva care să îi îngrijească la bătrânețe. Casa și familia era de fapt o gospodărie de producție.




În trecut relațiile de cuplu erau bazate pe nevoi.

Femeia se ocupa de casă și de copii, iar bărbatul lucra la câmp sau ulterior era aducător de venituri în familie.

În nici 100 de ani lucrurile s-au schimbat total în societatea noastră.

Acum mai mult decât oricând în societatea modernă nevoile de bază nu mai sunt o problemă pentru majoritatea oamenilor. Cei mai mulți oameni își permit o locuință și hrana zilnică.

Despre ce sunt acum relațiile de cuplu?
Dar joburile și business-urile noastre?

Femeia modernă de astăzi nu mai are nevoie de un bărbat care să o întrețină. Bărbatul contemporan nu mai are nevoie de o femeie care să-i nască mulți copii sau care să-i gătească. Atât ea cât și el își doresc cu totul altceva.

Diseară în cadrul Sesiunii de Miercuri, de la ora 20:00 pe pagina mea  vom vorbi despre Nevoile umane și faptul că oamenii în societatea modernă în dorința lor de a-și satisface nevoile și de a se simți împliniți sar etape esențiale din dezvoltarea lor. În loc să crească și să-și atingă obiectivele propuse, ei se zbat între trecut și prezent.

Urcă puțin, apoi iar coboară pentru că în loc să urce treaptă cu treaptă țintesc direct capătul scării. Așa cum în viață ajungem la etajul 10 urcând treaptă cu treaptă și etaj cu etaj (pe scări sau cu liftul) tot așa și în obiectivele noastre parcurgem totul pas cu pas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu